top of page
Content & Communications Department

Belisırma Köyü: Tarihin ve Yeşilin Buluştuğu Bir Köşe

Ihlara Vadisi'nin kalbinde, Melendiz Çayı'nın kenarında küçücük bir köy var: Belisırma. Yeşillikler arasında akan suyun sesiyle dinlenmek ve lezzetli yöresel tatlar denemek için ideal bir durak noktası. Eski Rum sakinleri tarafından "hoş manzara" anlamına gelen "peristirema" adıyla bilinen köy, zamanla Türkçeleşen telaffuzuyla Belisırma olarak anılmaya başlamış. Her yıl binlerce turistin ilgisini çeken köy, maalesef göç nedeniyle küçülerek Melendiz'in sessizliğine gömülmüş durumda.


Belisırma Köyü'nün tarihi Selçuklular öncesine kadar uzanmaktadır. Hasandağı'nın püskürttüğü lavların soğumasıyla vadide oluşan mağaralarda ilk Hristiyanların yaşadığına dair bulgular, Kırkdamaltı Kilisesi'nde bulunan bir freskten anlaşılıyor. Bu freskte Selçuklu elçisi tasvir edilmiş ve Selçuklu döneminde ilk Hristiyanların ibadetlerini rahatça yerine getirebildikleri belirtiliyor.

Köyün yerleşimi zamanla düzlük alanlara yayılmış olsa da, eski Rum evleri hala ayakta durmaktadır. Bu evlerin bazılarında restoranlar işletilmekte ve Belisırma'nın tarihi atmosferi ziyaretçilere sunulmaktadır. Ihlara Vadisi'nin 14 ziyarete açık kilisesinden 7 tanesi Belisırma Köyü'nde bulunmaktadır. Bu kiliselere kısa yürüyüşlerle rahatlıkla ulaşabilirsiniz.



Belisırma Köyü'nde Görülecek Kiliseler:


  • Direkli Kilise: 11. ve 13. yüzyıllar arasında inşa edilmiş bir manastır kilisesi. Mimarisi Yunan haçı şeklinde ve bir kubbe ile üç apsisten oluşuyor. Merkezi kubbe 6 direk üzerine oturtulduğundan "Direkli Kilise" olarak adlandırılıyor. Kilisede freskler ve Latince kitabeler bulunmaktadır.


  • Bahattin Samanlığı Kilisesi: 10. veya 11. yüzyılda inşa edilmiş tek nefli, tek apsisli bir kilise. Adını Belisırma'da yaşayan Bahattin adında bir köylünün kiliseyi samanlık olarak kullanmasından almıştır. Kilisede freskler ve hücreler bulunmaktadır.


  • Kırkdamaltı Kilisesi (Aziz Georgios Kilisesi): 1283-1295 yıllarında inşa edilmiş bir kilise. Bölgeye en tepeden bakan kilisedir. Kilisenin yapımına Selçuklu Sultanı II. Mesut'un ordusunda görevli Hristiyan bir komutanla eşinin öncülük ettiği düşünülmektedir. Kilisede II. Mesut'un tasviri, freskler ve mezarlar bulunmaktadır.


  • Batkın Kilisesi (Açıkel Ağa Kilisesi): 8. yüzyıldan kalma bir kilise. Freskleri tahrip edilmiş olsa da, keşişlerin ibadet ettiği bir yer olduğu düşünülmektedir.


  • Ala Kilise: Hristiyanlığın ilk dönemlerinde inşa edilmiş bir kilise. Dış cephesi işlenerek düzeltilmiş ve haç şeklinde bir mimariye sahip. Kilisede freskler ve kubbeler bulunmaktadır.


  • Bezirhane Kilisesi: 12. ve 13. yüzyıllar arasında inşa edilmiş bir kilise. İslami dönemde bezirhane olarak kullanılmıştır. Freskleri tahrip edilmiş olsa da, tavanı düz ve tek bir koridoru ve apsisi bulunmaktadır.


  • Karagedik Kilisesi (Saint Ermolaos Kilisesi): Taşlarla örülmüş ve Geç Bizans mimarisini andıran bir kilise. 10-11. yüzyıllardan kalmadır. Freskleri tahrip edilmiş olsa da, Saint George'nin şehit olması gibi bazı motifler hala görülebilmektedir.



4 görüntüleme0 yorum

Comentários


bottom of page